Ontdek

uw sociaal innovatievermogen en overwin de crisis
0800/88250Schrijf u in
Deelnemende organisaties
UgentIBBTAtlantisVeGHOUnizoVacatureINGGeers OffsetSocrefosbaogroupDosschemillsFlanders DCESFLuminusDBM BelgiumAVS4InstanceAZ Sint-BlasiusTeituBW BouchoutUniversal CommunicationBelgacomAssumaxAttentiaFlanders SynergySoficoMy Kingdom For a HorseRace Productions - Ridley BikesRyhoveEurotuinInduverQ-ListInvertoDe Buck TravelSD WorxCreaxSERV Stichting Innovatie & ArbeidErgoteamAB MauriStad GentRelax Wellness CentrumStadsbestuur LommelICFPolarisation groupCentrum voor OndernemenISSAdebaVOV Lerend netwerkCocom groupInterpassX-straBelfiusKluwerSEBECO INNOVATIEFPartena Ziekenfonds en PartnersStaterCommunicatielabAscentoREFIBOPort of GhentKrefimaVan RoeyDe Zwarte DoosInventisAuxifinaVlerick SchoolPeers2PeersDe JaegerBoerenbond,ThuishulpOpen bedrijvendagSVKDezign CrewRyhoveAssumaxVacatureOdthMatexi GroupT-GroepSERR Gent Rondom GentJob & Co Tidi SolutionsAGXInnovatiecentrumVokaAttent Hemkes ConsultancyBerenschotBIVVVokshaardBNP ParibasBelrom Furniture- Frentlife

Innovatieve medezeggenschap

Innovatieve medezeggenschap

Medezeggenschap is essentieel voor sociale innovatie en moet gestimuleerd worden zodat er een nieuwe kijk op ontstaat en het in de praktijk omgezet kan worden. Kenniswerkers betrekken bij beslissingen kan bij organisatieveranderingen een belangrijke rol spelen. Er wordt draagvlak gecreëerd voor de kenniswerkers en er ontstaat innovatie van onderuit.

Medezeggenschap als afspiegeling

Om meerwaarde te bieden, moet het medezeggenschapsorgaan een afspiegeling zijn van de organisatie. Het moet de wensen van de medewerkers kunnen vertalen naar prioriteiten die door andere afdelingen kan worden gedragen.

Medezeggenschap creëert meerwaarde voor het management

  • Wordt de ondernemingsraad gezien als belangenbehartiger, dan kan dat onrust in de organisatie voorkomen.
  • Besluiten kunnen gemaakt worden met opvattingen vanaf de basis, waardoor het beleid beter begrepen wordt.

Medezeggenschap creëert meerwaarde voor kenniswerkers

  • Medewerkers zetten onderwerpen op de agenda die zij belangrijk vinden.
  • Betere communicatie tussen bestuurder en werknemer waardoor nieuwe besluiten sneller geaccepteerd worden.
  • Betere motivatie door begrip.

Afspraken op ondernemingsniveau vereisen een verstandhouding tussen alle belanghebbende partijen. Kenniswerkers moeten vertrouwen hebben in de directie om tot een goed onderhandelingsresultaat te komen. Het vertrouwen bepaalt de beschikbare ruimte voor sociaal beleid op ondernemings- en individueel niveau.

Succesvol onderhandelen

Om tot succesvolle onderhandelingen te komen, moet het belang van de onderhandelingen voor constructieve arbeidsverhoudingen erkend worden. Daarna moeten eigen belangen, in relatie tot de visie en missie van het bedrijf, onderzocht worden en nagegaan worden met wie er onderhandeld moet worden en waar rekening mee moet worden gehouden. Vervolgens moet nagedacht worden over een aanpak en onderhandelingsstrategie.